«Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε χθες στη Βεγγάζη με τον στρατάρχη Χαφτάρ. Ο υπουργός τόνισε πως με τη Λιβύη μας συνδέουν κοινές παραδόσεις και ρίζες, μας συνδέει επίσης η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο καθώς επίσης και το ζήτημα που έχει να κάνει με μία Μεσόγειο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο αυτό την αδιατάρακτη σχέση μας και ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και απτά αποτελέσματα για την πρόοδο των σχέσεών μας», τόνισε.

Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι την επόμενη Τρίτη 15 Ιουλίου ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί στην Τρίπολη της Λιβύης.

 

Το επόμενο θέμα της ενημέρωσης αφορούσε τη διϋπουργική συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν έως την Τετάρτη στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. «Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής εκτίμησης κινδύνου. Το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Παράλληλα σε αυξημένη ετοιμότητα θα βρίσκονται η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ, το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων (μηχανήματα έργου, υδροφόρες, εθελοντικές ομάδες), καθώς και η Δασική Υπηρεσία, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν περιπολίες και θα έχουν σε ετοιμότητα τα μηχανήματα έργου, ώστε να επιχειρήσουν, άμεσα, εφόσον χρειαστεί».

 

Πρόσθεσε ότι «επιπλέον, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, από σήμερα, τίθενται σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα».

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ότι «για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έμειναν ανοιχτά όλο το βράδυ. Λειτούργησαν 70 λεωφορεία με 490 δρομολόγια, ενώ προστέθηκαν 26 δρομολόγια στο μετρό και 30 στο τραμ. Ο αριθμός των επιβατών ξεπέρασε τις 50.000. Η δοκιμή έγινε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ώστε να δούμε στην πράξη τι χρειάζεται βελτίωση. Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν εκτενώς και στόχος είναι, από τον Σεπτέμβριο, η 24ωρη λειτουργία κάθε Σάββατο να γίνει ο νέος κανόνας.

 

Είπε ακολούθως ότι «έργα αναβάθμισης και συντήρησης θα πραγματοποιηθούν σε έξι Πανεπιστήμια της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 7 εκατ. ευρώ. Τα έργα αφορούν στην άμεση αντιμετώπιση τεχνικών και κτιριακών αναγκών, με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών και του προσωπικού των ΑΕΙ». Ανέφερε ότι στα έξι αυτά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

 

Ανέφερε ακόμη ότι «πιλοτικό πρόγραμμα για την ψηφιακή ενδυνάμωση 3.600 ατόμων ηλικίας άνω των 65 και 2.800 Ατόμων με Αναπηρία εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αντικείμενο του προγράμματος, ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, είναι η εξοικείωση, η εκπαίδευση και η ενδυνάμωση ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία στις νέες τεχνολογίες».

 

Κ. Τζ.

 

ΠΗΓΗ / ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕΑΠΕ-ΜΠΕΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ